NAKİT ÖDEMEDE %5 İNDİRİM
1000 TL üzeri ücretsiz kargo
TÜM ÜRÜNLERDE VADE FARKSIZ 3 TAKSİT !!!
NAKİT ÖDEMEDE %5 İNDİRİM
1000 TL üzeri ücretsiz kargo

Kazaz Püskül

29 ürün
Filtrele
Sırala
Fiyat artan
Fiyat azalan
İndirim oranı artan
İndirim oranı azalan
İlk eklenen
Son eklenen
Materyal
Bakır ( 1 )Gümüş ( 4 )
Püskül Sayısı
3 Kamçılı ( 1 )4 Kamçılı ( 2 )Tek Kamçılı ( 1 )
Takı Türü
Kazaziye ( 4 )
Taş Durumu
Taşsız ( 4 )
Ürün Cinsi
Tesbih Püskülü ( 4 )
Filtreleri temizle

Gümüş Kazaz Püskül

Kazaz püskül el işinde Trabzon’un geçmişten bugüne gelen kültürünü yansıtır. Kazaziye el işçiliği, kendine has tekniği ile milattan binlerce yıl öncesinden bu yana gelen bir sanattır. Püskül çeşitlerinde de görebileceğiniz gibi kazaz ürünlerin tamamı çok özel iplerle ve ince bir çalışmayla üretilir. Tüm çeşitler kazaziye sanatının kadim zamanlardan bu yana ustadan çırağa aktarılan el emeğinin hazineleridir.

Kazaziye Sanatı Nedir?

Kazaz tesbih püskülü çeşitleri, sanatın kendisi hakkında da ipuçları verir. Kazaziye sanatı günümüzde de yaşatılan en eski el emeği gelenekler arasında yer alır. Bu sanatın M.Ö. 2800 yıllarından bu yana sürdürüldüğü bilinmektedir. Tarihi konusunda net bir veri bulunmamakla beraber yaklaşık 50 yüzyıl önce de yapılmakta olan bu sanatın hâlâ var olması dikkat çeker. Kazaziye sanatının Mezopotamya uygarlığından bugünlere ulaştığı tahmin edilir. Arkeologların çeşitli yörelerde yaptıkları kazılarda ortaya çıkan bulgulara göre Kazazlık sanatı Lidya kültüründen Anadolu insanına miras kalmıştır. Kazaziye, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu’nun farklı yerlerinde sürdürülür. Günümüzde ise Trabzon’da yaşayan az sayıdaki sanatkârlar, ustalar bu sanatı devam ettirmektedir.

Sultanların kaftanları üzerine yapılan süslemelerde dikkat çeken kazaziye sanatı, herhangi bir makine ile yapılmaz. Kazaz işinde kullanılan materyal gümüş ve altındır. Bu değerli metallerin de en saf olanları tercih edilir. Gümüş 0,8 - 0,9 mikron kadar ince bir ip hâline getirilir. Bu ip bir ibrişim üzerine sarılır. Kimi üretimlerde gümüşün sarıldığı ibrişimin yerine naylon ip de kullanılabilir. Her bir gümüş kazaz püskül çeşidinde farklı bir teknik ile sarma işlemi gerçekleştirilir. Bu sarma işleminin sonucunda elde kazaz örgü ipi imâl edilmiş olur. Her bir örgü ipinin kalınlığı 0,3 - 0,5 mm kadardır.

Kazaz Püskül Teknikleri

Trabzon kazaz püskül modellerinde farklı örgü teknikleri kullanılır. Her bir tekniğin ayrı bir hikâyesi vardır.

Örgü Teknikleri

Örgü, ürüne eli değen ustanın sanatsal imzasıdır. 1000 ayar gümüş kazaz püskül çeşitlerinde şu teknikler kullanılır:

  • Top örgüsü: Yörede sepet örgüsü olarak da bilinir. Ajur ve sürgü tekniklerinin çevresinde ve balıksırtı üzerinde kullanılır.
  • Sürgü örgüsü: Takının güzel görünmesi için yapılır. Ayrıca tüm diğer teknikleri birleştirir ve aradaki dikişleri kapatmak için iyi bir yöntemdir.
  • Balıksırtı: Takıda ara zincir görevindedir. Bu nedenle yörede zincir olarak da bilinir.
  • Ajur örgüsü: Diğer tekniklerin bağlantı noktalarında kullanılır.

Bu örgülerin motifleri tekrarlı şekilde yapılarak ürünün boyutu artırılır.

Düğüm Teknikleri

Tekniklerin her birinin kendine has desenleri vardır. Püskülün en uç kısmındaki örgü motifleri de çeşitli isimler alır. Bu isimlerden bazıları şöyledir:

  • Aşk düğümü: Kazaziyedeki adı Şemse düğümüdür.
  • Şems düğümü (yöredeki adıyla Hürrem): Selçuklu motifleri ve gemici düğümünden esinlenerek tasarlanmış eski tekniklerden biridir.
  • Yonca: İç içe geçmiş dairelerden oluşan bir yonca görüntüsündedir.
  • Bıcırık: Başlangıç noktası işin üzerine ilk olarak yapılan x işaretidir.
  • Yeminli sürgü: Ustanın kendi öğrencisine gizli tutması için yemin ettirdiği bir örgü tekniğidir. Bu nedenle bu tekniği Trabzon’da bilen sayısı çok azdır.

Kazaz Püskül Çeşitleri

Kazaziye püsküllerde her bir ürünün kendine özgü bir tekniği olduğunu yakından görmeniz mümkündür. Özellikle aşk düğümü ve şems oldukça dikkat çeker. 1000 ayar gümüş püsküllerin bazıları yeşil veya mavi zirkon taşlar ile kaplanmıştır. Taşlı veya daha sade modeller arasında 2’li, 3’lü, 4’lü ve 5’li püskül çeşitleri de vardır. Estetik zevk ve tarza göre seçebileceğiniz püsküllerin her biri el emeği ile üretilir. Sarı veya beyaz renklerdeki gümüş oldukça gösterişli ve parlaktır. Kimi modellerde ise uygulanan eskitme tekniği ürüne vintage bir hava verir. Eskitme tekniğini siyah kazaz püskül çeşitlerinde görmek mümkündür.

Kazaziye püskül çeşitleri sadece tesbih uçları için üretiliyor gibi görünebilir. Kamçı püsküllerin birçok farklı şekilde kullanılması da mümkündür. Bazı kazaz püskülleri kolye uçlarında veya takı setindeki başka parçalarda da yer alabilir. Kazaz püskül fiyatları, ürün üzerindeki örgü tekniğine göre değişir. Her biri el işçiliği olan püsküller kıymetli metal ve kimi tasarımlarda ekstra eklenen taşlardan oluşur. Bu nedenle ürün fiyatları bu değere karşılık gelen banttadır. Püskül fiyatlarını belirleyen bir başka özellik de püskül sayısıdır. Özellikle imame uçlarına takılan kazaziyelerde kaç püskül varsa fiyat da ona göre değişkenlik gösterir.

Kazaziye sanatı ile imal edilmiş ürünlerin kullanım alanı çoğaldıkça üretimi de artar. Böylelikle unutulmaya yüz tutmuş önemli bir kültürel miras yaşamaya devam eder.

Kazaz Püskül Fiyatları

Püskül fiyatları ürünün modeline, çeşidine ve malzemesine göre değişiklik gösterir. Ürünün çeşidi de fiyatı etkileyen başka bir unsurdur. Dolayısıyla el emeği tespih püskülleri kendine özgü geniş bir fiyat yelpazesine sahiptir.


Trabzon Kazaziye Püskül Toptan

Kazaz Püskül için toptan satışlarımız da mevcuttur. Kazaziye Püskül Toptan Fiyat için 0(462) 334 56 37 no'lu telefonu arayabilir ya da info@vvl.com.tr adresine mail atabilirsiniz.